Tarihi Serbanşah Camisi Restore Edildi

Serbanşah Camii

Çivril’de eski adıyla Savranşah olan Savran köyündeki tarihi caminin açılışında bir konuşma yapan Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Ali Zengin, Serbanşah Camisi’nin yapılış tarihinin bilinmemekle beraber yöresel örneklere bakıldığında 18. yüzyıl başlarında yapıldığını tahmin ettiklerini belirtti. Kitabesinden anlaşıldığına göre caminin 1600’lü yıllarda yapımına başlandığını ifade eden Zengin, “Banisinin kim olduğuna ulaşılamamıştır. Ancak 1908’de Ömer Ağa adlı bir kişi tarafından restore edilip bakımı yapılmış. 1973 yılında kurulan Cami Yaptırma Yaşatma Derneği vasıtasıyla da camimizin bakımı yapılmaya çalışılmış” dedi.

Asıl restorasyon çalışmalarına 2009 yılında başlandığını dile getiren Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü; “Cami, 1973 yılından itibaren Vakıflar Müdürlüğü tarafından korumaya ve bakıma alınmıştır. Aslına uygun olarak restore çalışmalarımız 2009 yılında başladı ve iki yıl içerisinde aslına uygun bir şekilde tamamlandı. Caminin yenileme çalışmalarında toplam 441.540 lira harcandı. Amacımız ecdadımızdan kalan eserleri aslına uygun bir şekilde korumak. Bu tür eserleri korumak, kullanarak olur. Bakımını yaptığımız eserleri kullanıma açarak hem amacına hizmet etmesini sağlıyoruz hem de bakımlarını ve korumasını yapmış oluyoruz.”

Çivril Kaymakamı Orhan Burhan da, tarihe sahip çıkmanın önemine değinerek, ilçe sınırları içinde bulunan tüm eserlerin envanterini çıkartacaklarını ve bakım çalışmalarını başlatacaklarını belirtti. Burhan, “Bundan sonra amacımız bu eşsiz camimizi çocuklarımıza sapasağlam bir vaziyette bırakmaktır” dedi.

Açılışa, Çivril Kaymakamı Orhan Burhan, Vakıflar Bölge Müdürü Ali Zengin, 23. Dönem AK Parti Denizli Milletvekili Salih Erdoğan, Çivril Garnizon Komutanı Aytaç Sipahi, Çivril Belediye Başkanı Hakkı Aslan ile Çivril Müftüsü Himmet Metin, İlçe Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, AK Parti İl Genel Meclis üyeleri Sezai Boran ve Ahmet Ateş ile daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla restore edilen Serbanşah Camisinin yenileme çalışmalarına 441.540 lira harcandı.

18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen cami, boyuna dikdörtgen planlı. Kuzey ön cephesinde son cemaat yeri olan caminin ön tarafında ikisi ortada serbest, ikisi yan duvarlara bitişik olmak üzere dört adet ahşap sütun üzerine ahşap kirişleme tavan örtüleri bulunuyor.

Devşirme mermer kaideleri olan ahşap sütunlar, birbirine sivri bağdadi kemerlerle bağlanıyor. Kemerlerin üzeri kireç sıvalı. Caminin beden duvarlarında kullanılan ana malzeme kerpiç. Tavanda ise ahşap malzeme kullanılmış. En dikkat çekici özelliği, ahşap işçiliği ve harem kısmındaki süslemeler. Giriş kapısı, kadınlar mahfili, minber, vaaz kürsüsü ve pencere kepenkleri, ahşap sanatının nadide örneklerinden. Sıva üzerine yapılan kalem işlerinde, doğa tasvirleri yoğunlukla kullanılmış. Yapılan çalışmalar kapsamında toprak çatının dış etkenlerden etkilenmemesi için uzay çatı yapılarak koruma altına alındı.