Beyağaç Anıt Ağaçlar

Beyağaç Anıt Ağaçlar

Milli Park, Yaban Hayatı Koruma Sahası 1700 ve 2000 rakımlar arasında, Çiçekbaba zirvesinin kuzey yamaçlarında doğu – batı yönünde yayılış gösteren ve ortalama yaşları 750, birey olarak 1.300 ve üzeri olan yaşlı Karaçam ağaçlarının orman oluşturduğu bir bölgedir. Gövdeleri beyaza yakın olan yaşlı karaçam ağaçlarının tepeleri yıldırımlar sebebi ile kurumaya yüz tutmuşken, 1.000 yılı aşkın süredir taşıdığı tonlarca kar nedeniyle tepesi ve dalları şemsiye şeklini alan karaçamlar gözleri kamaştırmaktadır. Bu halleri ile karaçamların uzaktan görünüşleri, ilkbahar ve sonbaharda dibinde biten onlarca çeşit şapkalı mantarları andırmaktadır.

Ormanda 700 metre yüksekliğe kadar sarıçamlar boy göstermektedir. 700 metreden sonra karaçamlar kendilerini göstermektedir, karaçamlar 2 – 3 yılda bir tohum vermektedir. Buradaki karaçamlardan bazıları 1.300 yaşında olup, ortalama yaşları 750 dir. Bahar aylarında yaşlı karaçamların altında tohumların içinden kendilerini göstermeye çalışan binlerce karaçam fidanlarından ancak yüzde 10’u yaz dönemini atlatarak sonbahara kavuşabilmektedirler.

Bu bölgenin 79 hektarlık kısmı Kartalgölü Tabiatı Koruma alanı olarak korunmaya alınmıştır. 1995 yılında ise bu alanı da kapsayan Çiçekbaba zirvesi ve çevresinin 1309 hektarlık kısmı Kültür Bakanlığı İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir. Bu bölgenin ilçeye uzaklığı 27 km. dir. Beyağaç sahip olduğu doğal güzellikleri ile gelecekte önemli bir turizm merkezi olma yolunda umut vaat etmektedir.

Sandıraz Dağının zirvesinde bulunan ve bir krater gölü olan Kartal gölü, kendisine özgü güzelliği ve çevresindeki anıt ağaçlarla birlikte önemli sayılabilecek bir ziyaretçi akınına uğramaktadır. Her yıl Ağustos ayının son Perşembe günü Kartal gölünde, Eren şenliği düzenlenmekte ve bütün ilçe halkı Kartal gölüne gelerek, geleneksel niteliği olan bu şenliğe katılmaktadır.