Alacain Mağarası

Alacain Mağarası

Mağaranın bulunduğu Alacain, Acıpayam İlçesinin yaklaşık 5 km. batısında bir yerleşimdir. Orman yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Yerleşimin antik dönemdeki adı Agate Chome’dir. Yerleşim, Alacain veya Alicin olarak bilinmektedir. Alacain coğrafi olarak Acıpayam ilçesinin batısında yükselen tepeler arasında, Acıpayam Ovasına hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır.

Alacain ören yerinde, kale, mağaralar ve nekropol bulumaktadır. Nekropolde görülen mezar tipleri ise kayalara oyulmuş lahit tipi platform haline getirilmiş kayaların üzerine oyulmuş lahit tipidir.
Dik kayaların yamacındaki doğal mağaralar Bizans döneminde kullanılmıştır. Yerleşimin güneybatısında Acıpayam’a bağlı Alacain Mahallesine ait 4 adet çoban evi bulunmaktadır. Çoban evlerinin kuzey bolümü Nekropol, Nekropolün doğusunda ise savunma amaçlı kale ve mağaralar (barınaklar) bulunmaktadır. Gerek Nekropolde, gerekse Kale ve Mağaralarda yapılan incelemede yerleşimin geç Roma ve Bizans dönemine ait olduğu görülmektedir. Özellikle Lahitler geç Roma karakterinde olup, Mağaranın bir bölümünün Kilise olarak kullanıldığı, tavan fresklerinde İsa’nın kanatlı melekler tarafından gökyüzüne götürülüşü anlatılmaktadır. Savunma amaçlı kalenin duvarları devşirme taşlardan yapılmıştır.

Acıpayam ilçesi Alacain Örenyeri, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından I. derece Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edilmiştir.